© Photo by Mike Park

University of Hull – Allam Medical Building

Cottingham Rd, Hull

Image Image

Type:Structural Steel &
Architectural Steel


Sector: Education – new build


Client: Interserve Construction Ltd


Architect: BDP


Engineers: Alan Wood


Scope: Structural steel framing for 5 levels including stairs, floor decking, large canopy structure.


The Project

In 2015, the University of Hull commissioned a new five storey building – the Allam Medical Building, as the centrepiece to their new £28m Health Campus. The building was to include specialised, simulated medical teaching facilities: a full mock hospital ward; an operating theatre; and intensive care nursing facilities, to give students the confidence to transition into clinical practice.

There was to be an innovative projecting lecture area, extensive atriums and a defining sun screening canopy at roof level.

 

© Photo by Mike Park

The Challenge

Interserve Construction were the main contractors working on this design and build project and they invited Brooksby to tender for the design, construction and installation of the structural steelwork package. They were looking for a company that could both design and manufacture a wide range of structural steel elements, working flexibly with both the architects, designers and main contractors to bring their ideas to reality.

The appointed company needed to work closely with the concrete frame contractor, to design the connections that would secure the structures into the building.

© Photo by Mike Park

The Brooksby Response

Brooksby were delighted to win the tender for the project, demonstrating their structural steel design, fabrication, and erection capabilities. Work included the large central core trusses for all five levels, a curved stair core, pitched roof and a unique protruding canopy. The large canopy, we designed, manufactured and pre-assembled in our factory to ensure everything fitted with the brise-soleil, solar shading struts supplied by another company. Following the galvanising and painting processes, we reassembled the structure on site in Hull.

The architectural work included a Juliette balcony structure on the first floor, a hanging stair and a roof perimeter screen.

Overall it was a complex project, not least because it was a restricted site in a working university and due to the sheer size of the canopy, which necessitated special wide load transport through Hull.

The project was opened by Her Majesty The Queen in November 2017. The building has won several awards, including:

  • The Buildings that Inspire category in The Guardian’s University Awards
  • Chartered Institute of Building: Committed to Construction in Humber & West Yorkshire award.
 

© Photo by John Kees