Gunmakers Wharf

Old Ford Road, Bow, London E3

Image Image

Type: Architectural Metal &
Bolt-On Balconies


Sector:Residential & Commercial


Client: A2Dominium Housing Association


Architect: Frank Reynold Architects


Contractor: Hill Partnerships


Scope: Balcony balustrading, stair & walkway balustrading, structural metalwork for external walkway, air-vent grilles


The Project

Gunmakers Wharf in Bow, East London, is a four-storey, private housing development within a conservation area, overlooking the Hertford Union Canal and Victoria Park. It consists of 5 separate blocks, with 121 high specification apartments: studios, one, two, three and five-bedroom family units. The ground floor also has commercial space, and an enhanced surrounding public realm.

It took its design lead from the post-industrial landscape of the area - warehouse architecture, with simple lines and textured brick facades to protect the local history and heritage. It was completed in 2014 and is a multi-award-winning scheme.
 
 

The Challenge

The client needed to appoint a reliable, professional company that could work closely with the project architect and engineer to both design and manufacture a whole range of bespoke high-quality architectural metalwork.

The project included steel balustrading for over 100 balconies and bespoke steelwork to support a special walkway giving residents easy access to the waterfront. Practical, efficient, workable designs for every element were paramount.
 

The Brooksby Response

Brooksby submitted a fully compliant tender. Following appointment, they designed and manufactured the balustrading for all 121 balconies, in a variety of different sizes. Some of the balcony balustrades were constructed from powder-coated steel with a vertical bar design, others were manufactured with more open glass panels and privacy screens. Further extensive balustrading was designed and manufactured to surround the terrace walkways.

In addition, there were several air ventilation grilles for the underground car park, podium planters, vehicle access gates, cycle store screen with gated access and feature steelwork to the front elevation of the project. One further bespoke element was a wide access, canal side ramp. This incorporated the supporting structural steelwork as well as the high finish stainless steel handrail.