Fairwood Place

Borehamwood

Image Image

Type:Bolt-on balconies


Sector: Residential


Client: St William, Berkeley Group


Architect: Black Architecture


Scope: Balconies for 71 apartments at the development, split over two buildings.


Completed:Summer 2019


The Project

The Fairwood Place project is a complete redevelopment of a former gasworks site in north London. The land where the gasworks once stood, located within the heart of Borehamwood, has been redeveloped by St William (part of the Berkeley Group) and is now home to 78 contemporary apartments.

Spread over two buildings, a total of 71 balconies were required for the new homes within the development.

 
 

The Challenge

The balconies at Fairwood Place needed to be manufactured in a variety of sizes including large wrap around corner balconies. The corner balconies posed the challenge of getting the balcony design to meet the structural requirements.

 

The Brooksby Response

With in-house design and manufacturing facilities, we worked closely with the client to ensure balconies were created to the project requirements. We were therefore able to pre-assemble the corner balconies and transport them down to site – the use of offsite manufacture was key here to provide the benefit of reduced install time, yet still being able to offer a factory quality finish.

We also undertook a range of architectural metalwork on the project too, which was added to our scope of work as the project went on. Additional work included the manufacture of bespoke door canopies and railings across the development.