Dalston CLR James Library

Hackney, London

Image

Type:Architectural Steel


Sector: Residential, retail & leisure


Client: Hackney Council


Architect: Earle Architects


Scope: Bespoke steel curved staircase structure.


The Project

The project was for the creation of the first new library to be built in Hackney for over 20 years. The building would retain the concrete frame from the existing library, but expand to see a building twice the size of the one previously there. The result would see the new library be one of the largest in the UK.

The library would also be home to the Hackney Archives too, which would be housed in the basement of the new building.

 
 

The Challenge

Brooksby’s involvement with this project was to create a curved steel staircase at the heart of the building, which spanned a number of floors. Due to the size, and the curved nature of the stair structure, the design and manufacture was technically challenging and meant efficiency and accuracy was key.

 

The Brooksby Response

In order to ensure a smooth installation of the staircase when delivered on site, Brooksby ran a trial in house ahead of this date to ensure all elements fitted together perfectly. In parallel with this, as the staircase was to be finished with timber cladding, we worked in collaboration with specialist joiners throughout to ensure the entire staircase structure would be finished to exceed expectations.